Meglepő fordulat! 2025. év hala mégsem a dévérkeszeg lett!

Ilyenkor év elején mindig hírt adunk az Év hala választásról. Gyűjtöttem is pár dévéres képet, hisz halálosan biztos voltam a győzelmében. A számok is ezt mutatták végig, de az utolsó napokban történt valami és a KURTA BAING lett a befutó! Érthetetlen volt számomra.

Aztán lett megoldása a történteknek. Egy ‘Fehérzaj’ nevű influenszer, egyetlen Tiktok-posztja miatt lett az év hala a kurta baing a dévérkeszeg helyett az év utolsó óráiban. Csalás nem történt, csak egy kis trollkodás!

https://www.tiktok.com/@feherzaj/video/7454333794649132310

Így győzött a véghajrában a kurta baing! A beérkezett 3586 szavazat 43,3%-át szerezte meg, a dévérkeszeg pedig 30,7%-kal csak a második lett.

Kurta baing

 A kurta baing a nyúldomolykófélék családjába tartozó apró, őshonos halunk. Teste megnyúlt és vaskos, háta és hasvonala enyhén ívelt. Rövid, tompa orra és jellegzetesen nagy szemei figyelemfelkeltőek. Szája felső állású, a nagy szájhasíték meredeken felfelé irányul. Alsó állkapcsa kampószerűen felhajlik, így szinte álarcszerűen takarja a fejét.

Általános mérete 6–8 cm között mozog, de ritkán akár 10 cm-re is megnőhet. Pikkelyei aprók, ezüstösek, és könnyen lehullanak. Táplálékát főként planktonikus élőlények, árvaszúnyoglárvák és a vízfelszínre hulló apró rovarok alkotják.

Szaporodása április és július között zajlik, amikor párosan rakják le az ikrákat. A nőstény 100–150 darab ikrát ragaszt vízi növényekre, amelyeket a hím őriz és gondoz. Élőhelyként a lassan áramló vagy állóvizeket kedveli, például tőzegbányatavakat, holtmedreket és alföldi csatornákat. Nagyobb folyóinkban többnyire csak az áradások után jelenik meg a hullámtereken.

Jellegzetes bélyege a farokalatti úszó tövén található pontsor, valamint az oldalvonal, amely csupán az első néhány pikkelyen látható. Élőhelyeinek eltűnése és az inváziós fajok terjedése miatt állományai jelentősen visszaszorultak. Hazánkban védett faj, természetvédelmi értéke 10 000 Ft.

Deli Ibolya

FACEBOOKON IS!

Cookie-kat használunk a legjobb böngészési élmény érdekében További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás